Музей історичних коштовностей України

20151007 141342Музей історичних коштовностей України

7 жовтня 2015 року 103-уі група Інституту української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка відвідала Музей історичних коштовностей України, що знаходиться на території Києво-Печерської лаври.

Ми прослухали екскурсію на тему: «Ювелірне мистецтво України від найдавніших часів до ХХ ст.».

Ідучи на екскурсію, знали, що наші предки славилися ювелірними виробами із бронзи, срібла й золота. Тож хотілося на власні очі побачити оту красу, про яку читали на сторінках підручників і монографій.

Під час екскурсії ми дізналися, що на території України вироби ювелірного мистецтва набули поширення у І тисячолітті до н. е. Цікавими видалися експонати, що ілюстрували матеріальну культуру кіммерійців, скіфів і сарматів. Зокрема мечі, списи, стріли, бойові сокири та кінське спорядження.

Мабуть, найбільше часу наша група провела біля скіфської пекторалі, зробленої із золота. До речі, її виготовили на замовлення скіфів греки, що мешкали у Північному Причорномор’ї.

Цікавим є ювелірне мистецтво східних слов’ян – фібули, браслети, сережки, підвіски. Ювеліри виготовляли високохудожні вироби, створили свій стиль.

Ювелірне мистецтво Київської Русі представлене: мечами, колтами, сережками-підвісками, діадемою, шийними гривнами, ланцюгом, чашею та панагією.

Окрім того, у музеї представлено предмети церковного вжитку: кадила, хрести, панагії, лампади, дарохранильниці, блюда, а також великі Євангелія, чаші, посох митрополита, оклади до ікон, шлюбні вінці.

Особисто в мене екскурсія викликала почуття величності. Здивувало те, наскільки делікатним була обробка ювелірних матеріалів ще у давні часи.

Я була приємно вражена, що до наших днів збережено таку велику кількість ювелірних прикрас.

103-уі групі дуже сподобалась екскурсія до Музею історичних коштовностей України, ми з великим задоволенням оглянули ще територію Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

Надія Папіш, студентка 103-уі групи

20151007 14120420151007 141405