Виставка «Марія Примаченко. Неосяжне»

IMG 1861IMG 1879

МАРІЯ ПРИМАЧЕНКО. НЕОСЯЖНЕ

Нещодавно українознавці ІІ курсу факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка відвідали Мистецький Арсенал, де проходить виставка видатної української художниці – Марії Примаченко.

На виставці «Марія Примаченко. Неосяжне» експонуються близько 300 робіт майстрині. На виставці представлені роботи, створені у різні періоди творчості художниці, що дає нам можливість прослідкувати зміни, які відбувались у її техніці та манері написання картин. Крім живопису, на виставці демонструються альбоми з малюнками художниці, а також кераміка, виготовлена майстринею. Організатори виставки мали на меті показати творчість Марії Примаченко в іншому світлі, аніж вона була представлена в радянські часи, адже мистецтво художниці і досі залишається для всіх незбагненною таємницею.

Твори Марії Примаченко викликають у відвідувачів асоціації. Мене вразило те, що полотна художниці не мають вільного простору, кожна картина була заповнена різними елементами на 100%. Найбільш цікавою є приймаченківська «звірина серія». Це надзвичайно унікальні картини, які не мають аналогів в усьому світі. Також дивували назви цих картин. Наприклад, твір «Дикий чаплун», де зображено якогось фантастичного звіра з чудернацькими лапами і з частинами тіла різних тварин. Ще була представлена така картина, як «Гороховий звір», що, мабуть несе за собою значення звіра, який любить їсти горох, адже навколо нього зображені стручки гороху.

Також не можу не згадати її квіти-присвяти та фантастичні персоніфіковані квіти, які являють собою оригінальні композиції, зокрема «Соняшник», «Бузок», «Рожі». Ще мені сподобалися малюнки за сюжетами казок, наприклад, до казки «Лисиця і журавель».

У свою чергу кераміка Марії Примаченко цікава, виконаними зображеннями на різних глеках, тарілках і кухлях. Однак мені все таки були більше до вподоби її картини, адже вони незвичайні і тому цим захоплюють багатьох людей.

Відвідування виставки «Марія Примаченко. Неосяжне» переповнило мене гордістю за досягнення українських митців.

Юлія Гневуш,

студентка 201 уу групи

факультету української філології та

літературної творчості імені Андрія Малишка