Дмитрові Семеновичу Рященку – 80!

Рященко

Дружній колектив кафедри історії та етнополітики сердечно вітає кандидата історичних наук, доцента Дмитра Семеновича Рященка з поважним ювілеєм!

 Дмитро Семенович народився на Київщині за кілька років до початку Другої світової війни, тож дитинство майбутнього історика було непростим. Здобувши середню освіту, юнак вступив на історико-філософський факультет Київського державного університету імені Т. Шевченка (нині Київський національний університет імені Тараса Шевченка). Роки наполегливого навчання промайнули, як одна мить, і в 1960 р. Дмитро Рященко здобув диплом історика. Наступні 13 років ювіляр працював учителем історії та суспільствознавства в школах Києва.

На початку 1970-х років Дмитро Семенович навчався в аспірантурі Київського державного педагогічного інституту імені О.М. Горького (нині Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова), по завершенні якої у 1976 р. захистив кандидатську дисертацію. Відтоді і до виходу на заслужений відпочинок Дмитро Рященко викладав історичні дисципліни у стінах вишу. Чимало драгоманівців і сьогодні з теплотою згадують цікаві лекції та семінарські заняття доцента Рященка.

Окрім викладацької діяльності, ювіляр активно займався науковою та публіцистичною діяльністю. Дмитро Семенович – дослідник історії України ХХ ст., зокрема проблем етнодержавознавства, етнополітики, освітнього руху в Україні у добу національно-державного відродження (1917 – 1921 рр.), методики викладання історії. З-під його пера побачило світ понад 150 наукових, навчально-методичних, краєзнавчих публікацій, навчальних програм, у тому числі 12 навчальних посібників.

В одним із листопадових днів колектив кафедри історії та етнополітики на чолі із завідувачем професором Віктором Даниленком завітав на гостину до ювіляра, привітавши Дмитра Семеновича із днем народженням.

Тож кафедра історії та етнополітики хоче ще раз привітати Дмитра Семеновича із 80-літтям! Бажаємо козацького здоров’я, довголіття, нових наукових звершень та оптимізму!

                                             Колектив кафедри історії та етнополітики