Творча лабораторія методики викладання суспільствознавчих дисциплін: підсумки

3 творча лабораторія     Наприкінці року прийнято підбивати підсумки, аналізувати, що було зроблено та будувати плани на рік прийдешній. Творча лабораторія методики викладання суспільствознавчих дисциплін, що працює при кафедрі історії та етнополітики вирішила долучитися до цієї традиції.

Творча лабораторія методики викладання суспільствознавчих дисциплін під керівництвом доцента Олени Подобєд працює при кафедрі історії та етнополітики факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка вже не перший рік. До творчої лабораторії входять студенти, магістранти та викладачі кафедри, яким не байдужа доля країни та її системи освіти.

 Учасники творчої лабораторії мають значні напрацювання з методики викладання історії України, всесвітньої історії, українознавства та народознавства, а також етики. Результати роботи студентів, магістрантів і викладачів були оприлюднені на шпальтах провідних всеукраїнських освітянських часописів України.

Так, на шпальтах всеукраїнської газети «Історія України» побачили світ розробки уроків з історії України для 9-го класу та дидактичні матеріали зі всесвітньої історії для 8-го класу (за новою програмою) доцента Олени Подобєд.

У свою чергу магістрантка Катерина Гармаш у престижному всеукраїнському часописі «Шкільний світ» оприлюднила власну теоретичну статтю «Народні дитячі ігри у навчальній діяльності». Звернення до надбань вітчизняної народної педагогіки є актуальним, оскільки нині в Україні активно відроджуються традиції і звичаї українського народу. Авторка запропонувала власні інтерпретації народних дитячих ігор, які стануть у пригоді практикуючим педагогам.

Значні напрацювання учасники творчої лабораторії мають у галузі позакласних заходів. Так, магістрантка Марія Жуковська запропонувала власне бачення предметного тижня з українознавства у сучасній школі. Свої міркування вона виклала у статті «25 і 1 ідея для тижня українознавства», яка побачила світ у часописі «Історія України».

У свою чергу магістрантка Світлана Григор’єва розробила цікавий позакласний захід для учнів 6 – 7-х класів «Чарівники вогню. Гончарство Полтавщини», опублікований у всеукраїнському часописі «Трудове навчання». Взявши участь у позакласному заході школярі дізнаються, якою була технологія виготовлення гончарних виробів, якими є різновиди опішнянських мисок і макітер та, врешті, яким чином власноруч можна виготовити іграшку-свистунця. Пропонована розробка стане у пригоді не лише вчителям українознавства, українського народознавства, а й учителям трудового навчання.

Важливій й актуальній темі присвятила розробку години спілкування з етики та українознавства студентка Віталіна Хода. Захід «Відносини у колективі» допоможе учням усвідомити значення колективу як особливої форми об’єднання людей та виховає дбайливе і шанобливе ставлення до людей. Ознайомитися із розробкою години спілкування можна на шпальтах газети «Історія України. Правознавство та інші суспільні дисципліни».

Керівник творчої лабораторії доцент Олена Подобєд опублікувала власні актуальні розробки позакласних заходів. Один із них присвячений 110-річчю від дня народження письменника та громадсько-політичного діяча Івана Багряного. У свою чергу позакласний захід на тему «Фестиваль кримськотатраських ремесел» покликаний познайомити школярів із культурними надбаннями корінного етносу України – кримських татар.

Окремо слід сказати про інтерв’ю, яке дали учасники творчої лабораторії з нагоди Дня працівників освіти кореспондентові часопису «Історія України». Віталіна Алексеєнко, Катерина Гармаш, Світлана Григор’єва, Марія Жуковська та Анастасія Мануліна розмірковували на тему, яким має бути сучасний учитель, як саме він повинен готуватися до уроку, чи можна провести ідеальний урок.

Окрім того, учасники творчої лабораторії за посередництвом педагогічної періодики знайомили освітян України з освітніми проектами, що їх пропонують школярам і студентам провідні музеї країни. Продовжуючи музейну тематику слід зазначити, що у 2016 р. побачив світ посібник Олени Подобєд «Шкільний музей та екскурсійна діяльність у школі».

Творча лабораторія методики викладання суспільствознавчих дисциплін кафедри історії та етнополітики відкрита до співпраці з інтелектуальними, творчими та креативними студентами та магістрантами Факультету, тож чекаємо на Вас і Ваші розробки з історії, українознавства та інших суспільствознавчих дисциплін.

                                                                                  Олена Подобєд, 

                                                                                  доцент кафедри історії та етнополітики

2-творча лабораторія

1 творча лабораторія

4 творча лабораторія