Жиленкова І.М.

          Zhylenkova2                 G akademia

         Жиленкова Ірина Миколаївна – історик, педагог. Доктор історичних наук, професор.

     Народилася у Києві. Здобувши у 1978 р. середню освіту, вступила на історичний факультет Київського державного педагогічного інституту імені О.М. Горького (нині НПУ імені М.П. Драгоманова). По завершенні вишу у 1983 р. розпочала свій трудовий педагогічний шлях: понад десять років працювала у школі вчителем історії, заступником директора з навчально-виховної роботи. У 1994 р. повернулася до своєї AlmaMater, працювала асистентом і старшим викладачем, нині обіймає посаду доцента кафедри історії та етнополітики.

      У 2000 р. захистила кандидатську («Ліберально-демократична течія в суспільному русі України (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.)»), а у 2016 р. – докторську («Зовнішня торгівля українських губерній Російської імперії в контексті інтересів аграрно-промислового капіталу (90-ті рр. ХІХ ст. – 1914 р.)») дисертації.

     Авторка понад 70 наукових праць, у тому числі 2 індивідуальних монографій. Сфера наукових інтересів – історіографічні процеси в Україні у ХІХ – на початку ХХ ст., зокрема проблемна історіографія та біографістика; соціально-економічний розвиток українських земель у ХІХ – на початку ХХ ст.

      Підготувала близько 15 колективних підручників і посібників для вищої школи. Викладає низку дисциплін, зокрема «Історія України», «Історія української державності», «Методика навчання історії», «Історіографія історії України», «Етнополітична історія України», «Історична географія України».

     Як відомо, «у здоровому тілі – здоровий дух», тож доцент Ірина Жиленкова активно займається спортом, є членом Українського тенісного клубу, а також хореографією, зокрема народними та сучасними танцями.