Наукова конференція студентів-істориків та українознавців

IMG 5490У теплій, дружній атмосфері відбулося засідання секції «історія та етнополітика» студентської наукової конференції НПУ імені М.П. Драгоманова на факультеті української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка.

 

 

Із вступним словом до учасників наукового заходу звернувся завідувач кафедри історії та етнополітики член-кореспондент НАН України, доктор історичних наук, професор Віктор Даниленко. Він наголосив на важливості розвитку наукових досліджень студентською молоддю – істориками та українознавцями. Віктор Михайлович повідомив, що згідно традиції, яка склалася на кафедрі історії та етнополітики, усі учасники конференції отримають після виступу подарунок. Який? Звісно, книгу. Переважну більшість книг з історії та культури України, а також методики викладання суспільствознавчих дисциплін становили праці членів кафедри – професора Віктора Даниленка, доцентів Ірини Жиленкової та Олени Подобєд, старшого викладача Святослава Даниленка.

Доцент Олена Подобєд презентувала присутнім власну книгу «Квести на уроках історії. 5 – 11 класи», яка щойно побачила світ. Праця була виконана у рамках роботи Творчої лабораторії методики викладання суспільствознавчих дисциплін, яка вже не перший рік працює при кафедрі. До збірки увійшли розробки квестів з історії України, всесвітньої історії та українознавства. Автор зазначила, що розробки квестів стануть у пригоді під час проведення різних типів уроків, а також позакласних заходів.

Засідання секції «історія та етнополітика» відбулося у трьох напрямах – історичному, джерелознавчому та українознавчому. Керували роботою секції старші викладачі Святослав Даниленко та Людмила Пилипенко. У своїх виступах студенти та магістранти порушували актуальні проблеми історичної науки, зокрема проблеми національного відродження в Україні у ХІХ ст., діяльність ОУН та УПА у роки Другої світової війни, здобутки української діаспори у галузі науки та культури. Слід відзначити оригінальне дослідження студентки 404 уі групи Надії Пилипчук на тему «”Усна історія” голодоморів 1932 – 1933 та 1946 – 1947 рр. (на матеріалах жителів с. Кухарі Іванківського району Київської області)».

З великим інтересом присутні слухали доповіді українознавчого напряму, які виголошували студенти 401 уу групи. Так, Вікторія Сиротенко своє дослідження присвятила історії національного костюму Центральної України (ХІХ – початку ХХ ст.); дуже влучним видався візуальний ряд, продемонстрований доповідачкою. У свою чергу жвавий інтерес викликала доповідь Віталіни Ходи. Це не дивно, адже у ньому йшлося про традиційне весілля українців Подільського регіону кінця ХІХ – початку ХХ ст. та трансформації його елементів на сучасному етапі. Доповідь Юлії Голуб на тему «Демонологічні уявлення українців на основі бувальщин Житомирської області» нікого з присутніх не залишила байдужим.

Джерелознавчий напрям конференції представляли магістранти-українознавці, які працювали з рукописами Андрія Малишка. Документи, уведені у науковий обіг, проливають світло на раніше майже не знані сторінки біографії поета та громадсько-політичного діяча, зокрема його навчання у нашому виші, поїздку у складі делегації представників української культури до США у роки «холодної війни». Слід відмітити доповіді Світлани Григор’євої, Альони Кирпи та Анастасії Мануліної.

Кращі доповіді студентів і магістрантів були рекомендовані до друку.

Кафедра історії та етнополітики

konf2kon3