Студентський театр "Вавилон"

Студентський самодільний театр "Вавилон" Інституту української філології Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова був створений восени 2002 року з ініціативи заступника декана Інституту української філології доцента Галак Інни Петрівни та доцента кафедри української літератури цього ж Інституту Савченко Ірини Віталіївни. Метою організації стало надання можливості творчій студентській молоді реалізувати свій мистецький потенціал, а також пропаганда серед студентського загалу кращих творів української класики і знайомство із сучасним літературним мистецтвом України.

 

 

Беззмінним художнім керівником та режисером театру є Ірина Савченко.

 

 

Перший виступ колективу відбувся 13 грудня 2002 року у Музеї видатних діячів української культури з нагоди днів пам’яті М.Старицького, де була представлена літературно-музична композиція та уривки з комедії "За двома зайцями". Цікаво, що вже цей виступ аматорів був прихильно представлений на сторінках газети "Хрещатик" (20.12.2002). Надалі діяльність театру знаходила свій відгук на сторінках газет "Освіта", "Освіта України", "Хрещатик", "За педагогічні кадри".

 

 

У доробку колективу – постановки двох комедій М.Куліша "Хулій Хурина" та "Мина Мазайло", театральної версії роману О.Гончара "Людина і зброя", літературно-музичної композиції за однойменним романом у віршах Л.Костенко "Маруся Чурай".

 

 

Особлива увага у роботі колективу зосереджена на мистецькому осмисленні особистості та художніх текстів Т.Шевченка: традиційним для театру стало проведення Шевченківських днів у березні та травні кожного року. З особливим успіхом відбулися театральні постановки поем "Кавказ", "Сон", "Великий льох". Остання, за сприяння поета і громадського діяча І.Драча, була представлена на сцені Національної Спілки письменників України (22.05.2007). Також у доробку колективу – літературно-музична композиція "Тарас" за однойменною драматичною поемою Б.Стельмаха.

 

 

На сьогодні театр підтримує тісні зв’язки з багатьма літературними музеями м.Києва, де його учасники активно задіяні у проведенні ювілейних заходів, присвячених українським письменникам. Це Музей видатних діячів української культури, Музей літератури, Музей-архів літератури і мистецтва, Меморіальний музей М.Рильського. Також колектив запрошується до участі у проведенні літературних вечорів у Національній Спілці письменників України.

 

 

Зусиллями учасників колективу були проведені творчі вечори поетів Р.Чілачави та Б.Олійника. Справжнім літературно-мистецьким святом стало вшанування 100-річчя з дня народження О.Ольжича, участь у якому взяв його син Олег Кандиба.

 

 

Гарною традицією стали вертепні дійства, які театр готує і проводить разом із інститутським вокальним колективом "Купава" (керівник – Євгенія Чугунова).

 

 

Акторський склад театру постійно змінюється, що зумовлено плинністю студентів. Однак не поривають зв’язків з колективом і випускники: Олексій Ситник, Юрій Миненко, Михайло Бормотько, Євген Кунах та ін.  

 

 

Театр став лауреатом Київського конкурсу читців "Мандрівки Тарасовими шляхами" (гран-прі) та лауреатом Всеукраїнського літературно-музичного конкурсу "Щоб далі йти дорогою одною", що проводився з ініціативи Товариства імені Олени Теліги.