Крим у новітній історії України

крим113 травня 2014 року в Інституті історії НАН України відбувся круглий стіл «Крим у новітній історії України», присвячений 60-тій річниці входження Криму до складу України. У дискусії взяли участь визначні науковці з усієї України, в т. ч. з Криму, студенти Інституту української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка НПУ імені М.П.Драгоманова. Модератором круглого столу був відомий науковець, автор багатьох досліджень з питань історії України, член-кореспондент Національної академік наук України, завідуючий кафедрою історії та етнополітики НПУ імені М.П.Драгоманова, доктор історичних наук, професор Віктор Михайлович Даниленко.

 

Під час засідання круглого столу було порушено чимало злободенних питань, пов’язаних з історією Кримського півострова, проблемами розвитку території у радянський період, передачі Криму до складу УРСР, історією політичних, економічних та культурних взаємостосунків України і півострова. Велику увагу науковці приділили аспектам вивчення історії кримсько-татарського народу, зокрема окупації Росією Криму, виселенню корінних народів з півострова тощо. Дискусія щодо цих питань була надзвичайно гострою. Причиною суперечностей, можливо, стало представництво учасників заходу з багатьох регіонів України, які репрезентували досить широкий діапазон бачення історії Криму, його сучасного становища.

Звичайно, вирішити всі питання, пов’язані з нагальними проблемами Криму, цей круглий стіл не міг. Але це поважне зібрання науковців виявило цілу низку питань, до вирішення яких необхідно залучати сучасних політиків.

 

крим1

 

 

крим3